Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: 09.11.11: Nærpassering av stor asteroide

09.11.11: Nærpassering av stor asteroide


Natt til 9. november for den 400 meter store asteroiden 2005 YU55 forbi Jorden på uvanlig kort avstand. På det nærmeste var den kun 0,85 måneavstander, eller 324 600 kilometer fra Jorden. Dette var første gang vi på forhånd visste om at en så stor asteroide skulle komme så nær. Se nedenfor om tidsplan, webcast og synlighet fra Norge. NB! Siden oppdateres fortløpende etter hvert som bilder og informasjon kommer inn.
Bilder fra den norske webcasten 9. november
OPPDATERING 09.11.11 kl. 00:06: Nytt bilde (se under) og den første filmen (se nedenfor).
OPPDATERING 10.11.11 kl. 13.18: Film av asteroiden 09.11 på kvelden Foto: Trondheim Astronomiske Forening/Birger Andresen, Stein O. Wasbø, Erlend Rønnekleiv, Erlend Langsrud

 

Banen til 2005 YU55 da den passerte nær oss natt til 9. november.
Animasjon: NEO Program / NASA

LES OGSÅ: NÆRGÅENDE ASTEROIDER OG KOMETER

Hva ville konsekvensene vært ved nedslag på Jorden eller Månen? PRØV KATASTROFEKALKULATOREN

Nærpasseringen kunne og kan følges med teleskoper og vestlige deler av Europa, inkludert Norge og Afrika ligger gunstigst til for å kunne oppleve dette sjeldne fenomenet (men se under!).

Asteroiden var nærmest Jorden kl. 00.28 norsk tid natt til 9. november 2011 og nærmest Månen kl. 08.13 den 9. november. Minsteavstandene var henholdsvis 324 600 og 239 000 til Jorden og Månen, men det var overhodet ingen fare for kollisjon.

Dette var første gang siden 1976 at en så stor asteroide passerte så nær Jorden, men den gangen ble ikke passeringen observert. Neste gang vi i dag vet om en så nær passasje av en så stor asteroide er i 2028 når asteroiden 2001 WN5 passerer på 0,6 måneavstander og ikke minst i 2029 når Apophis passerer bare 30 000 kilometer fra Jorden. Asteroiden 2005 YU55 kommer i nærheten av Jorden ganske ofte, men dette var det nærmeste besøket den vil ha på minst 200 år.

Hastigheten til 2005 YU55 i forhold til Jorden var 13,7 km/s, eller 49 300 km/t.

Nytt bilde: Radarbilde av 2005 YU55 tatt 07.11 kl. 20.45 norsk tid mens asteroiden var 3,6 måneavstander, 1,38 millioner kilometer, fra Jorden. Asteroiden er ganske rund, men vi ser minst ett stort krater (oppe til venstre) og en stor åsrygg eller klippe (oppe til høyre).
Foto: NASA/JPL-Caltech

Film tatt med radar på 1,38 millioner kilometers avstand. MP4-format, 1,6 MB. Film: NASA/JPL-Caltech

Film som viser asteroiden mens den sklir mellom stjernene

Se også her for siste bilder fra NASA

TIDSPLAN OG HVA MAN KAN SE

Natt til onsdag 9. november befant asteroiden seg svært lavt på vesthimmelen sett fra Norge og var neppe observerbar. Dette inkluderer tidspunktet for nærmeste posisjon som er kl. 00.28 den 09.11 norsk tid (det var fortsatt tirsdag 8. november i USA – noen utenlandske medier sa derfor at hendelsen fant sted tirsdag). Lysstyrken var da oppe i astronomisk lysstyrke 11,2 og asteroiden var fra USA observerbar med stjernekikkerter. Man kunne se 2005 YU55 som en liten, lysende prikk som skled mellom stjernene på nattehimmelen. Månen var nesten full og stod forholdsvis nær, så det var en utfordring for mange å gjøre observasjonene.

En lang rekke teleskoper og radarer stod og står klare til å observere asteroiden mens den passerer Jorden. Etter hvert som bilder og data fra disse blir tilgjengelige vil vi legge disse ut på disse nettsidene og kommentere hva som er funnet. De beste radarbildene vil ha en oppløsning på bedre enn 4 meter.

Fra det mørkner onsdag 9. november vil asteroiden være bra synlig fra Norge. Da vil vi forsøke å gjennomføre en webcast her.

EN MØRK FARE

Drøyt 1000 kjente asteroider kan komme såpass nær Jorden at de overvåkes spesielt. På grunn av de store hastighetene i verdensrommet utløser kollisjonen selv med et relativt lite objekt ekstremt store energimengder. En asteroide som 2005 YU55 kan ha en sprengkraft svarende til nærmere 10 000 megatonn, eller en halv million Hiroshimabomber.

Store overvåkningsprogrammer søker derfor etter potensielt farlige objekter og overvåker kjente legemer. Det var gjennom et av disse, Spacewatch Program, 2005 YU55 ble oppdaget i 2005.

En asteroide på vei mot Jorden.
Illustrasjon: NASA

I 2010 ble den store radaren ved Arecibo-observatoriet på Puerto Rica benyttet for å undersøke denne asteroiden. Det viste seg at dette en meget mørk, omtrent kuleformet asteroide med diameter 400 meter. Rotasjonsperioden er omtrent 18 timer. Nye radarobservasjoner planlegges under nærpasseringen i november i år og disse ventes å kunne gi oss et kart over overflaten der vi kan se detaljer ned til under 4 meters størrelse.

Observasjoner i synlig lys er også meget interessante for å lære mer om denne asteroiden. Denne asteroiden er karbonholdig og inneholder stoffer som var viktige for at livet kunne oppstå på vår planet (og kanskje også andre steder i Solsystemet). I tillegg inneholder den verdifull informasjon om hvordan Solsystemet oppstod og utviklet seg i de første fasene. Om noen år skal NASA sende opp en romsonde for å undersøke en lignende, karbonholdig nærjords-asteroide.

Rotasjonen til asteroiden Vesta. 2005 YU55 er mye mindre og mørkere, men roterer på lignende måte.
Animasjon: Dawn / NASA

NESTE BEGIVENHETER

I flere dager har det vært en gigantisk flekk på Solen. Den er på størrelse med 30 jordkloder og kan lett sees med det blotte øye ved hjelp av solformørkelsesbriller. Flekken, som er den største på mange år, vil være synlig i en ukes tid til.

Lørdag 10. desember får hele Norge oppleve en total måneformørkelse på ettermiddagen. Dette kan bli veldig severdig! Se mer her.

MER INFORMASJON

Pressemelding fra NASA

Søkekart fra Trondheim Astronomiske Forening

Fremtidig utforskning av en annen karbonholdig nærjords-asteroide

Nyhetssak fra NASAs NEO-program

NASAs NEO-program

Wikipedia om asteroider av C-typen

Wikipedia om karbonholdige meteoritter

Wikipedia om Mosse-meteoritten

Ny DVD/Blu-ray: Vårt magiske univers: Opplev kosmos i full HD i norsk produksjon

De flotteste bildene og filmene som er tatt i rommet ledsaget av majestetisk musikk.

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve solformørkelsene, store solflekker, Venuspassasjen og andre solformørkelser! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

DVD-en beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske filmer om rommet, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no