Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Tidenes kraftigste eksplosjon i morges!


19.03.2008: Kl. 08.12 onsdag 19.03 ble det kraftigste lysblaffet fra et gammaglimt noensinne observert. Til tross for at avstanden var rundt 7,8 milliarder lysår, lyste fenomenet så sterkt at det kunne vært sett med det blotte øye! Dette har aldri skjedde tidligere. På denne avstanden ville til og med Melkeveien med dens 300 milliarder soler vært vanskelig å se selv med verdens største teleskoper. NB! Denne saken vil bli oppdatert!

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Klikk her for å se en film av det som skjer i kjernen av stjernen. Dypt inne i midten av den døende Wolf-Rayet-stjernen virvler stoffet rundt og klemmes sammen til en pannekake. I midten dannes et sort hull og to gass-stråler skyter ut fra kjernen med over 1 milliard km/t!
Animasjon: McFadyen og Woosley
Klikk her for å se gass-strålen som presser seg ut mot overflaten og skyter ut i rommet. Et gammaglimt har oppstått!
Animasjon: Dana Berry, SkyWorks Digital


Oppdatering 07.04.08 kl. 21.55:Nye analyser viser at det antagelig var tre ulike "brudd" i lyskurven som skyldes oppbremsing av jetstrålen som ble sendt ut i rommet under eksplosjonen. Dette forteller hvor bred jetstrålen var i forhold til gasstettheten rundt objektet. Energien i eksplosjonen, korrigert for at energi hovedsakelig ble sendt ut i to retninger, var 1,345 Joule. Dette er 3,4 trillioner ganger mer energi enn Solen sender ut per sekund (og den energimengden er igjen nok til å dekke Norges strømforsyning i 600 millioner år!), 10 ganger mer energi enn Solen vil sende ut i løpet av hele sin levetid på 10 milliarder år og svarer til at 0,7% av en solmasse er omdannet til energi i løpet av eksplosjonen.
Oppdatering 31.03.08 kl. 22.07:Merk at dette objektet har satt to rekorder innenfor astronomi: Det fjerneste objektet som har vært mulig å se med det blotte øye og det objektet som har sendt ut størst lysmengde.
Oppdatering 22.03.08 kl. 20.02:Observasjoner i synlig lys viste at den optiske gjenparten til gammaglimtet raskt ble svakere og allerede var under astronomisk lysstyrke 20 natten etter. Flere norske amatører forsøkte seg på objektet, men det hadde allerede blitt for svakt. Se også linker nederst på siden til ny informasjon og pressemelding fra NASA.
Oppdatering 21.03.08 kl. 00:52:Det har kommet inn mye mer data. Lysstyrken til ettergløden har avtatt kraftig, men den optiske gjenparten til gammaglimtet var eksepsjonelt kraftig. Astronomisk lysstyrke ser ut til å ha vært oppe i ca. +5.35. Det betyr at objektet ganske greit kunne vært sett fra et helt mørkt sted. Den gamle rekorden var +8,95 fra januar 1999. Det er mer en 20 ganger svakere. Selve gammaglimtet var også eksepsjonelt kraftig og trolig det sterkeste som noen gang er observert.

Onsdagens gammaglimt, som har fått den tekniske betegnelsen GRB080319b (etter datoen det fant sted), var 12% sterkere enn gammaglimtet i januar 1999. Dersom kilden hadde sendt ut like mye energi i alle retninger, ville 1,32 x 1047 Joule blitt frigitt, eller mer enn 1000 ganger det Solen frigjør i løpet av sine 10 milliarder leveår. Lysstyrken var oppe i 9,67 x 1045 W. Dette er like mye energi som 250 millioner galakser, hver med 100 milliarder soler, sender ut! Astronomiske objekter befinner seg i svært ulike avstander. For å kunne sammenligne lysstyrken regner derfor astronomene ut standardlysstyrken hvert objekt ville hatt sett fra Jorden dersom objektet var 32,6 lysår unna. På den avstanden ville Solen vært en ganske svak stjerne. Onsdagens gammaglimt ville derimot gitt oss 10 000 ganger sterkere lys enn Solen gir oss nå!

Gammaglimtet som skjedde i stjernebildet Bootes, Bjørnevokteren, varte i 50 sekunder og hadde i løpet av denne tiden flere maksima. Observatorier i rommet sendte automatisk meldinger ned til Jorden der automatiske teleskoper stilte seg inn på kilden og begynte ta bilder i vanlig synlig lys. På det første bildet, tatt etter få sekunder, er et objekt synlig. Da neste bilde ble tatt etter 20 sekunder var lysstyrken på sitt største og objektet var da lett synlig med det blotte øye. Antagelig var det likevel ingen som la merke til lysblaffet siden man ikke var klar over at noe så eksepsjonelt skjedde. På det sterkeste ser lysstyrken ut til å ha vært en faktor 3 sterkere enn de svakeste objektene vi kan se med øynene på en helt mørk himmel. Det ser ut til at objektet kan ha vært synlig med øynene som en litt svak stjerne i ca. 10 sekunder.

Eksplosjonen markerte at en meget tung og energirik stjerne døde og at et sort hull ble dannet.


Kosmisk mysterium

Fenomenet gammaglimt ble oppdaget av amerikanske spionsatellitter i 1967 Vela-satellittene søkte etter svært energirik stråling, gammastråling, fra atomprøvesprengninger som amerikanerne mistenkte at Sovjetunionen utførte på baksiden av Månen. Til forskernes meget store overraskelse registrerte satellittene blaff av gammastråling, men ikke fra Månens bakside. Kilden var et eller annet ute i kosmos.

Mange flere av disse såkalte gammaglimtene ble oppdaget. De varte fra brøkdelen av et sekund og opp til et minutts tid og var i 30 år blant de største mysteriene innen astronomien. I januar 1999 ble et ekstremt sterkt gammaglimt og det tilhørende blaffet av synlig lys observert. Lysblaffet kunne vært sett med en enkel prismekikkert. Takket være dette og andre gammaglimt ble det klart at kildene ligger mange milliarder lysår unna.

Eksplosjonen danner et sort hull og sender ut energi i to retninger. Dersom en av strålebuntene peker mot oss, observerer vi et gammaglimt. Onsdagens gammaglimt mettet mange måleinstrumenter, men i synlig lys var dette gammaglimtet mer enn 20 ganger sterkere enn det i 1999!


Farlige gammaglimt

Gammaglimtet minner oss om at ytterst voldsomme og truende fenomener forekommer i verdensrommet. Dersom et kraftig gammaglimt skulle forekomme nærmere oss enn 2 millioner lysår får vi problemer. Dersom avstanden er 50 000 lysår, er det estimert at halvparten av menneskeheten ville bukket under på en måned. I 2002 ble det oppdaget en sky av høyeksplosive stjerner som er 10 ganger nærmere og som vil eksplodere i løpet av mellom 100 000 og 1 million år. Da kan livet på Jorden være i faresonen. Det farligste objektet i kosmos

For et par uker siden ble det også oppdaget en annen og enda mer høyeksplosiv stjerne som dessuten peker mot oss med sin geværmunning Les mer her

Det paradoksale er at supersmellene som danner gammaglimtene også produserer enorme mengder av grunnstoffene som vi består av. Uten gammaglimt hadde vi derfor neppe eksistert!

Det har det siste døgnet forøvrig vært hele fire gammaglimt. Normalt går det - 1-2 døgn mellom hvert smell og lang tid mellom hvert gammaglimt som er så sterkt at en etterglød i synlig lys kan observeres med teleskoper. Tre av gammaglimtene det siste døgnet har hatt etterglød! Dette døgnet er nok det mest eksepsjonelle gammaglimtdøgnet noensinne og mailsystemene som distribuerer informasjon til forskerne om hendelsene har store problemer med å håndtere all informasjonen!


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Artikkel på nature.com

astroevents.no: Nyhetssaken fra 19. mars i år

NASA/Swift: Bilder i røntgen og ultrafiolett lys

Astronomy Picture of the Day

astroevents.no: Historien bak gammaglimtene

Wikipedia-oversikt over viktige gammaglimt

Flere saker om gammaglimt


Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever
Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info
Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no