Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Meteoritter og meteorittfall


Siden oktober 2011 har det vært flere svært kraftige ildkuler over Norge. Disse har trolig forårsaket flere meteorittfall og i mars og april ble det funnet flere meteoritter i Oslo, deriblant en som hadde truffet et tak. Her kan du finne ut mer om hva som har skjedd, status for de ulike fallene, hvordan meteoritter ser ut og hva vi kan lære av disse.

 

Rapportering av observasjoner av ildkuler

Foto: Arne Danielsen, Anne Mette Sannes, montasje: Knut Jørgen Røed Ødegaard

TROR DU AT DU HAR FUNNET EN METEORITT?
Send oss en mail, gjerne med bilde(r) til meteorittfunn@gmail.com

Mini-asteroide oppdaget to timer før den eksploderte øst for Island
14.04.22: Sent på kvelden fredag 11. mars kom en 2 meter stor asteroide inn i atmosfæren over havet øst for Island og eksploderte. I tillegg til at dette var spesielt i seg selv, har det kun skjedd fire ganger tidligere at en asteroide har blitt oppdaget før den treffer Jorden. Dersom den hadde truffet noe lenger sydøst, kunne konsekvensene blitt fatale. Les mer.

Asteroide utslettet by i Midtøsten for 3600 år siden!
18.10.21: Et objekt enda større enn det som forårsaket den berømte Tunguska-hendelsen i 1908, tilintetgjorde i år 1650 før vår tidsregning to byer i Midtøsten. Den dramatiske hendelsen knyttes til den gammeltestamentlige historien om ødeleggelsen av byene Sodoma og Gomorra. Oppdagelsen er en påminnelse om at selv relativt små objekter i Solsystemet, i større grad enn tidligere antatt, kan utgjøre en trussel mot byområder. Les mer.

Meteoroide dundret inn i Månen under supermåneformørkelsen!
28.01.19: Hendelsen skjedde under måneformørkelsen 21. januar kl. 05.41.43 og forårsaket en eksplosjon som ble sett fra fem kontinenter. Normalt er det ikke mulig å oppdage en slik hendelse ved fullmåne, men på grunn av at Månen var formørket var det flere som fikk med seg fenomenet. Meteoroider som treffer Månen lager større kratre enn på Jorden siden det ikke finnes atmosfære som bremser. Estimater basert på varigheten av flashet målt med Moon Impact Detection and Analysis System (MIDAS)-teleskopene i Spania tyder på at meteoroidens masse var rundt 10 kilo og at den laget et krater med en diameter på mellom syv og ti meter. Les mer.

Kraftig ildkule over Kina
05.10.17: Kl. 14.08 i går norsk tid (20.08 lokal tid) lyste en svært stor meteor opp kveldshimmelen over den nordlige delen av Yunnan-provinsen i Kina, nær grensen til Myanmar. Fenomenet var så voldsomt at det kalles en superbolide, og ildkulen eksploderte med en energi tilsvarende 540 tonn TNT. Les mer.

Verdens tredje største meteoritt funnet i Argentina!
15.09.16: En koloss av den berømte Campo del Cielo-meteoritten er nå funnet utenfor Cancedo, en liten by i Argentina. Den 30 tonns tunge steinen er den nest største som er funnet i nedfallsområdet til Campo del Cielo og den tredje største meteoritten som er funnet på Jorden. Les mer.

Svensk meteoritt kan være første bevis for en «utdødd» meteorittype
24.06.2016: Midt blant et forhistorisk meteorittregn, som alle var av samme type, er det et mysterium: En meteoritt helt ulik de andre og som kan fortelle oss hvordan steiner fra rommet kan endre økosystem og få arter til å blomstre opp. Les mer.

Årets flotteste meteorsverm med mystisk opprinnelse kan oppleves i Luciahelgen!
24.11.15: Søndag 13. desember, Lucia-kvelden, og mandag 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time, og i år er forholdene gunstige siden månelys ikke forstyrrer. Men hva er opprinnelsen til Geminide-svermen? Les mer.

Høy meteoraktivitet i går natt – følg med også til natten!
13.08.15: Sist natt var det flott vær i store deler av Sør-Norge og mange imponerende og flotte stjerneskudd kunne oppleves! Selv befant vi oss på Solobservatoriet på Harestua og sammen med mange andre skuelystne så vi en rekke lyssterke stjerneskudd, hvorav flere hadde hale som var synlig et par sekunder etter at meteoren selv var sluknet. Men showet er langt fra over – følg med også til natten! Les mer.

Gjør deg klar til å observere Perseidene!
05.08.15: Hvert år mellom 9. og 14. august er den beste tiden for å observere meteorer som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. Dette året er vi ekstra heldige siden det er nymåne (dette skjer hvert tredje år), og dermed vil det bli ypperlige forhold for å observere siden vi ikke forstyrres av sterkt månelys. Stjerneskuddene vil være synlig helt fra 9. august, men topp-punktet for Perseidene (uttale: perse’idene) ventes natt til 13. august. Les mer.

Årets flotteste meteorsverm i Luciahelgen!
Lørdag 13. desember, Lucia-kvelden, og 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. I år er forholdene gunstige siden månelys ikke forstyrrer i særlig grad. Les mer.

Flotte stjerneskudd på nattehimmelen
11.08.2014: De neste dagene kan alle som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd. Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august, og i godt vær kan vi fra Sør-Norge forvente å se opptil 30-40 meteorer i timen som farer over stjernehimmelen. Noen meteorer vil være kraftige og ha hale. Normalt får vi enda flere stjerneskudd fra denne svermen, men mange forsvinner i lyset fra en uvanlig stor fullmåne. Les mer.

6. november 2013: Ildkule over Sør-Norge onsdag kveld
En kraftig meteor – en såkalt ildkule – ble observert over Sør-Norge ca. kl 20.19 onsdag kveld (6. november) natt. Vi etterlyser observasjoner!
 
08.08.2013: Flotte stjerneskudd på nattehimmelen De neste dagene kan alle som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd. Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august og strør opptil 100 meteorer i timen over stjernehimmelen. Lysende punkter farer over himmelen i stor fart. Noen meteorer vil være kraftige og ha hale.

14.06.2013: Meteorittfunn i Aust-Agder
Kl. 20.37 den 1. mars i fjor (2012) fór en svært kraftig ildkule over Sør-Norge. Utrolig nok observerte vi den selv fra Hadeland - ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett, og biter drysset ned mens de sluknet. Halvannet minutt senere kom et markant smell. Ildkulen ble sett over nesten hele Sør-Norge, fra Trondheim i nord til Kristiansand i sør, Ålesund i nordvest og Bergen og Stavanger i vest, ja selv svensker rapporterte om ildkulen. Takket være mer enn 700 observasjoner som vi mottok, var det mulig å krysspeile retning og mulig fallsted. Nå ser det ut til at en bit fra dette fallet er funnet!

4. april 2013: Ildkule over Sør-Norge om morgenen 3. april
En kraftig meteor – en såkalt ildkule – ble observert over Sør-Norge ca. kl. 05.24 den 3. april. Fenomenet ble sett både fra Vestlandet og hele Østlandet og etterlot seg en imponerende røykstripe. Vi etterlyser flere observasjoner!
 
31. mars 2013: Ildkule over Sør-Norge i natt
En kraftig meteor – en såkalt ildkule – ble observert over Sør-Norge i natt. Vi etterlyser observasjoner!
 
Rekordkraftig meteorfall i Russland
Fredag 15. februar 2013 kl. 09.20 lokal tid inntraff det mest energirike meteorfallet som har vært registrert på Jorden siden Tunguska-hendelsen i 1908. Fallet som fant sted ved Ural-fjellene i Russland, var den mest ødeleggende astronomiske hendelsen i moderne tid. Over 1200 mennesker ble skadet.
 
20. april 2012: Norges tredje største meteoritt funnet på Grefsen!
En meteoritt på til sammen 4,65 kg ble nylig funnet på øvre Grefsen i Oslo. Steinen hadde truffet frossen bakke og gått i flere deler, den største er på 3,05 kilo. Finnerne ønsker å være anonyme. Meteoritten stammer fra det samme fallet som på Rodeløkka og Ekebergsletta.
 
20. mars 2012: Lekker plutselig taket? Se etter meteoritter!
I begynnelsen av mars falt det en rekke meteoritter over Oslo. En av disse laget hull i et tak i Rodeløkken kolonihage, en annen ble funnet på Ekebergsletta. Formen på steinene viser at mange andre biter har falt ned i området. Det er svært sjelden en så stor by som Oslo opplever meteorittfall og det er godt mulig at flere tak er truffet. Regnværet kan avsløre dette.
 
13. mars 2012: Meteoritt funnet på Ekebergsletta
Dagen etter funnet av meteoritten som hadde gått gjennom et tak I Rodeløkken kolonihage i Oslo ble en annen og litt større meteoritt funnet, denne gangen på Ekebergsletta. Meteoritten kommer fra det samme fallet som Rodeløkken-steinene. 
 
12. mars 2012: Meteoritt gjennom tak i kolonihage!
En dame fant 11. mars en stein som hadde gått gjennom taket på hytta i Rodeløkken kolonihage i Oslo. Dette er Norges 15. meteoritt og muligens en meget sjelden og interessant type kosmisk stein. Det forekommer ekstremt sjelden at meteoritter treffer tak, men det skjedde også ved forrige meteorittfall i Norge, i 2006. 
 
Meteorittfall i Sør-Norge 1. mars 2012
1. mars kl. 20.37 gikk det en svært kraftig ildkule over Sør-Norge. Undertegnede og familie observerte den fra Hadeland. Ildkulen gikk i oppløsning nesten som en nyttårsrakett og biter drysset ned mens de sluknet. Halvannet minutt senere kom et markant smell. Mange hundre observasjoner har kommet inn og flere er ønsket for om mulig å finne sted for meteorittfall. Nå krysspeiles det for å finne meteoritter på bakken.
 
March 1, 2012: Impressive fireball over Southern Norway
At 20.37 local time on March 1, a very bright fireball crossed the sky over Southern Norway. A sonic bang! followed. Numerous meteorites are expected to have reached the ground and hundreds of observations are now studied in order to find a smallest possible area to search.
 
Spennende meteorittjakt i knallvær!
Rundt hundre personer møtte opp et stykke fra Bygdin i Øystre Slidre lørdag 11. august for å lete etter Valdresmeteoritten. I praktfullt solskinn lette både store og små etter steiner fra rommet i det nesten marslignende landskapet på Valdresflya. Les mer.
 
Historisk meteoritt-manngard
Rett før midnatt 18. oktober 2011 fór en ekstremt lyssterk ildkule over Sør-Norge. Over et usedvanlig bredt område hørtes kraftige drønn og nær Jotunheimen ble det lyst som dagen. På bakgrunn av mange hundre observasjoner har vi krysspeilet et sannsynlig nedfallsområde, og lørdag 11. august inviteres du til å delta på en historisk manngard etter det som kan være Norges største meteoritt. Les mer.
 
Generelt om meteoritter
Det finnes tre hovedtyper: jernmeteoritter, steinmeteoritter og en blanding av jern og stein. Hittil er det funnet femten meteoritter i Norge, det siste var i Oslo i mars 2012.
 
Fortidens meteoritter
Allerede i oldtiden oppdaget mennesker ildkuler på himmelen og så steiner som falt mot bakken. I antikkens Hellas mente Aristoteles at det måtte være stein som hadde blitt løftet opp i luften av sterke vinder og deretter falt ned på Jorden igjen.
 
Hvor eksakt kommer meteorittene fra?
De aller fleste meteoritter kommer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. I dette beltet svever millioner av steinkumper i alle størrelser i ellipsebaner rundt Solen, akkurat som planetene.
 
Hva kan meteorittene fortelle oss?
Meteoritter er de eldste objektene vi har. De inneholder fragmenter fra asteroider som ble dannet ved Solsystemets begynnelse for litt under 4,6 milliarder år siden. Sammensetningen i disse gir oss verdifulle opplysninger om hvordan Solsystemet ble til, om Jordens indre og hva også andre kloder består av.
 
Hjelp oss å finne steiner fra rommet!
Sent på kvelden tirsdag 18. oktober 2011 for en svært kraftig ildkule over himmelen i Sør-Norge. Den ble sett fra store deler av Sør-Norge og i et uvanlig stort område sentralt i Sør-Norge kunne et kraftig drønn høres. En eller flere meteoritter har trolig falt ned på Valdresflya.
 
Oslo-meteorittene og Naturhistorisk museum
Vi viser til pressemelding sendt ut av Naturhistorisk Museum (NHM) og omtale i media sist uke vedr. meteoritten som falt ned på Grefsen i mars måned. Naturhistorisk museum har siden funnet på Grefsen ble offentlig kjent vært klar over at vi har vært i besittelse av steinen. Det er en rekke merkelige og urovekkende aspekter ved denne saken.
 
Meteorite crashed through roof in Norway
A woman in her eighties discovered a stone weighing 210 grams on the roof of her cabin in Oslo, Norway. The stone has the characteristic fusion crust from having passed through the atmosphere. This is the 15th meteorite found in Norway and it could be a rare and interesting stony meteorite. Meteorite falls on roofs are extremely uncommon, but this also happened in Norway in 2006, in fact only one hour drive from this location.
 
Trusler mot vår egen klode og hvordan vi kan beskytte oss
Det har skjedd før og det vil skje igjen. Både asteroider og kometer har skapt enorme ødeleggelser både på vår egen klode og på andre planeter i vårt solsystem. Kartleggingen av asteroider er derfor for lengst i gang, men ikke alle oppdages. Verken asteroidenedfallet over Middelhavet 6. juni 2002 eller asteroiden som traff Russland 15. februar 2013 ble varslet i forkant.
 
Kosmiske katastrofer
Flere kosmiske fenomener kan være en trussel mot livet på Jorden og vår sivilisasjon. Her får du en beskrivelse av fenomenene og faren forbundet med disse.
 

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no