Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: Unik planetvår

Unik planetvår!


En rekke planeter er iøynefallende denne våren og i midten av mars kan alle de fem blotte-øye-planetene sees! Allerede nå kan flere planeter sees og 22. februar kan vi se en spektakulær samling planeter og en uhyre tynn nymåne.

 

Tidlig på kvelden den 22. februar kan fire planeter observeres sammen med en rekordtynn nymåne. Øverst står Jupiter, så følger den enda mer lyssterke Venus, så kommer Uranus (ikke synlig uten kikkert, men man bør vente til himmelen blir mørkere) og lavt på vesthimmelen Merkur og den rekordtynne Månen. Litt senere går Merkur og Månen ned. Klikk på kartet for å få det større.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Venus har allerede i lengre tid vært iøynefallende på kveldshimmelen i sørvestlig retning. Den skydekkede planeten overgås i lysstyrke bare av Månen og Solen når disse er oppe. Nede til høyre for Venus kan Uranus skimtes med en kikkert. Men oppe til venstre for Venus, og et godt stykke høyere på himmelen, er det en annen klar planet – Jupiter. Denne gasskjempen som er Solsystemets suverent største planet er spesielt flott i en liten kikkert fordi man da kan se opptil fire av Jupiters store måner og kanskje også skybeltene på planeten. Månene sees som små prikker som flytter seg fra en kveld til neste.

Jupiter og dens fire største måner slik de vil se ut i en stjernekikkert søndag 19. februar på kvelden.
Illustrasjon: Starry Night/Knut Jørgen Røed Ødegaard

Venus har for øvrig faser og kommer utover våren stadig nærmere Jorden, blir bredere, men samtidig ser vi en stadig mindre del av dagsiden. Dermed blir Venus smalere og vil utpå våren ende som en smal Venus-sigd.

Mer om fasene til Venus

Fra 20-tiden på kvelden kan vi på østhimmelen se en rød flekk. Det er planeten Mars som også står veldig fint til nå. Om under et halvt år skal kjøretøyet og laboratoriet Curiosity lande der på spektakulært vis for å finne svar på et av de aller viktigste vitenskapelige spørsmålene: Finnes det liv på Den røde planet, eller har det vært liv der tidligere?

Se også filmene her.

Med en kikkert kan vi se inntil fire Jupiter-måner som små prikker ved siden av planeten. Dersom forholdene er gode kan vi også se skybeltene og kanskje den store røde flekken. Dette bildet er tatt fra verdensrommet og viser langt flere detaljer enn vi klarer å se med små kikkerter.
Foto: CICLOPS / University of Arizona

Fem planeter

Men det er i mars vi virkelig får de store planetopplevelsene! Venus og Jupiter kryper nærmere hverandre på nattehimmelen, samtidig kommer Merkur til syne lavt mot vest og mot øst kommer Mars opp. Sent på kvelden får Mars følge av Saturn. Dermed kan vi i mars se alle de fem planetene som kan sees uten kikkert.

Tidlig på kvelden den 10. mars kan Jupiter, Venus og Merkur observeres på vesthimmelen. Jupiter og Venus står tett sammen og Merkur har årets beste posisjon lavt på vesthimmelen, der Solen tidligere har gått ned. Uranus er ikke synlig uten kikkert (men man bør vente til himmelen blir mørkere). Klikk på kartet for å få det i større utgave.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Himmelen mot sørøst 10. mars kl. 23. Mars, Saturn og Månen har kommet opp og dermed kan vi denne kvelden se fem planeter og Månen. Dette er mulig over en periode før og etter 10. mars. Månen flytter seg ganske mye fra kveld til kveld og Merkur er planeten som er synlig i kortest tid. Klikk på kartet for å få det i større utgave.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Lørdag 5. mars 2011 var nymånen et svært sjeldent og uvanlig skue. Legg merke til at hele måneskiven kan skimtes. Dette skyldes sollys som reflekteres fra Jorden og kalles jordskinn. Bildet ble tatt fra Jevnaker. 22. februar 2012 kan en enda tynnere nymåne kanskje observeres.
Foto: Trym Norman Sannes

På kvelden den 25. februar har Jupiter, Venus og nymånen samlet seg til en svært iøynefallende gruppe. Lavt på himmelen kan planeten Merkur sees. Fordi den bare kan sees i korte perioder er det mange som aldri har sett denne. Selv om Månen har flyttet seg litt, kan gruppen nytes også 26. februar. Klikk på kartet for å få det større.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Det anbefales virkelig å følge med på himmelen utover våren og se hvordan planetene flytter seg, hvordan fasen til Venus endrer seg og hvordan månene til Jupiter beveger seg.

Venus-sigden forsvinner i sollyset i slutten av mai, men 6. juni passerer Venus rett over solskiven i et enestående sjeldent og viktig himmelfenomen. Venus-passasjen 6. juni

Revolusjonerende planetoppdagelser

Observasjoner

Planetene er meget lette å se uten kikkert denne våren. Det eneste unntaket er Merkur som bare er synlig i en periode og da kun på skumringshimmel. Med en liten kikkert kan vi imidlertid se:

  • Ringene rundt Saturn
  • Inntil fire måner rundt Jupiter og månenes bevegelse fra kveld til kveld
  • Skybeltene på Jupiter (hvis gode forhold og litt større kikkert) og den røde flekken dersom den er på siden som vender mot Jorden
  • Fasene til Venus
Med en litt større kikkert kan også enkelte detaljer sees på Mars.

Den 25. mars får vi på nytt et flott skue på kveldshimmelen med nymånen, Jupiter og Venus. Dagen etter, 26. mars, har Månen flyttet seg litt, men befinner seg fortsatt tett på Jupiter og Venus. Klikk på kartet for å få det større.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

MER INFORMASJON

Pressemelding fra NASA

Bilder av supertynn nymåne

Hovedside om Venuspassasjen

Korte fakta om Venus

Fasene til Venus

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no