Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Spektakulær samstilling på kveldshimmelen


18.03.2018: En liten stund etter solnedgang i ettermiddag kan vi oppleve en spektakulær samstilling mellom en bemerkelsesverdig tynn nymånesigd som i seg selv er et svært sjeldent syn, og Solsystemets innerste planeter – Merkur og Venus!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Spektakulær samstilling mellom en supertynn månesigd og planetene Merkur og Venus.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


For en måned siden dukket planeten Venus opp på kveldshimmelen etter å ha vært et morgenobjekt gjennom store deler av 2017. Etter Månen er Venus nattehimmelens mest lyssterke objekt, og planeten vil de kommende månedene bli svært iøynefallende på vesthimmelen etter solnedgang. Les mer om dette her.

De neste ukene får vi flere ganger oppleve at planeter står tett sammen på himmelen og dermed danner en vakker og iøynefallende samstilling. Merkur og Venus er først ut i rekken, og sammen med en tynn nymånesigd danner de to planetene et svært iøynefallende og vakkert fenomen på vesthimmelen rett etter solnedgang søndag ettermiddag.

Planeten Venus er så lyssterk at den vil bli synlig lavt i vest kort tid etter solnedgang, litt til venstre for punktet der Solen har forsvunnet i horisonten. Dersom vesthimmelen er fri for hindringer som bygninger, åser og fjell, kan vi se den tynne månesigden rett under Venus. Søndag ettermiddag vil det være bare 29 timer siden nymåne, og det er sjelden vi kan oppleve å se en så ny og tynn månesigd – dette vil faktisk bli en opplevelse i seg selv!

En slik supertynn nymåne er bare synlig lavt over horisonten en relativt kort stund etter solnedgang, og for at vi skal kunne oppleve fenomenet, må luften være klar og tørr, noe den ofte er på denne tiden av året.

Lørdag 5. mars 2011 var nymånen et svært sjeldent og uvanlig skue. Legg merke til at hele måneskiven kan skimtes. Dette skyldes sollys som reflekteres fra Jorden og kalles jordskinn. Bildet ble tatt fra Jevnaker.
Foto: Trym Norman Sannes


Etter hvert som det mørkner, vil vi finne Merkur – Solsystemets innerste planet – litt oppe til høyre for Venus. Merkur befinner seg såpass nær Solen at vi aldri kan se den på mørk himmel, men de neste dagene står planeten spesielt gunstig til for oss her i Norge. Merkur er langt mindre lyssterk enn Venus og vil kunne ses som en litt beskjeden, stjernelignende prikk.

Samstillingen søndag ettermiddag er synlig fra hele landet, men vil være noe lettere å observere fra Sør-Norge enn fra de aller nordligste områdene. Siden objektene står lavt over horisonten i vest, er det nødvendig med fri sikt i denne retningen for å kunne oppleve fenomenet.

Merkur og Venus fotografert lørdag 17. mars – dagen før den flotte samstillingen.
Foto: Anne Mette Sannes

Gå ikke glipp av flotte samstillinger og okkultasjoner som finner sted de kommende ukene!
Foto: Privat


Følg med her på www.astroevents.no for oppdatert informasjon om årets himmelbegivenheter!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flere saker om himmelbegivenheter

Himmelbegivenheter i 2018

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no