Millioner av mennesker rundt omkring på kloden rettet onsdag blikket mot Solen for å se en liten prikk. I løpet at 7 timer skled Venus over solskiven for siste gang på 105,5 år. Alle tilgjengelige teleskoper på bakken og i rommet ble rettet mot Venus denne dagen og vi har fått et fantastisk billedmateriale for fremtiden.
Venus-passasjen fotografert med SDO-observatoriet i rommet.
Foto: NASA, HMI / SDO
I Norge var det en lang rekke lokale arrangementer der publikum kunne oppleve Venus-passasjen. I Tromsø var det et stort, nasjonalt arrangement der langt over 1000 fremmøtte kunne oppleve de historiske øyeblikkene da Venus skled inn over solskiven.
NRK1 sendte hele begivenheten direkte fra arrangementet og bilder fra Tromsø og andre steder i landet ble samlet, redigert og sendt uti verden blant annet gjennom NASA. Web-TV-sendingen ble kommentert av astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og forfatter og meteorittleter Anne Mette Sannes.
Spesielt oppsiktsvekkende var perioden da Venus beveget seg inn på solskiven og en meget tydelig dråpeeffekt kunne sees og tilsvarende periode da Venus forlot solskiven for siste gang på 105,5 år. Da ble det vekslet bilder mellom kameraer på Hawaii og i Norge og parallakseeffekten var svært tydelig.
På Hawaii hadde Venus kommet nærmere randen enn den gjorde i Tromsø. Bildene ble lagt oppå hverandre og da kunne man se parallakseeffekten live for første gang i historien!
Det var denne effekten forskerne på 1700- og 1800-tallet reiste Jorden rundt for å oppleve. De brukte deretter flere år på å samle dataene. Vi kunne gjøre det på direkten!
Det er dette Venus-passasjene har handlet om! Bildet er satt sammen av bilder fra Hawaii (høyre Venus-flekk) og Tromsø (venstre Venus-flekk). Fra disse to stedene ble Venus sett i litt ulik retning mot solskiven. Ved å måle avstanden mellom flekkene, kan avstanden til Solen lett regnes ut.
Foto: NASA, Tromsø Astronomiforening, montasje: Trym Norman Sannes
Her kan man finne avstanden mellom ulike steder på Jorden for å benytte til denne målingen eller andre skoleaktiviteter.
Filmer om Venus-passasjen.
SDO-filmer
Bilder fra de norske webcastene
Vi har sikret et unikt bilde- og filmmateriale, rundt 80 -100 GB. Dette vil bli redigert og deler av materialet vil bli gjort tilgjengelig her i løpet av sommeren. Det kommer oppdateringer rundt begivenheten og materialet fra denne utover 2012.
Dette bildet ble tatt fra Trondheim med et spesialfilter kl. 05.18. Det er et usedvanlig skarpt og detaljrikt bilde – det blir 105,5 år til neste mulighet for å gjøre noe lignende!
Foto: Erlend Rønnekleiv, Trondheim Astronomiske Forening
|
Norsk hovedside om Venus-passasjen
Les mer.
|
|
MER INFORMASJON
Norsk hovedside om Venus-passasjen